Cealaltă parte a grijii materne – în fotografii

Știm cu toții atât de multe despre grija maternă și chiar am trăit-o pe propria piele. Poate fi o perioadă foarte frumoasă, când suntem alintați de mamele noastre, când ne oferă orice avem nevoie, când stau treze până târziu doar ca să se asigure că ne facem bine. Această grijă, ne influențează viața într-un mod extrem de profund, iar modul în care suntem tratați în copilărie ne poate decide parcursul vieții. Există cazuri, în care, mamele sunt extrem de posesive și exagerat de grijulii sau îngrijorate. Sunt cazuri în care această grijă maternă o ia într-o cu totul altă direcție. Însă, despre asta, lumea nu prea vorbește.

 

mother1
© Anna Radchenko

Vezi tot articolul:

 

În continuare, urmează o serie de fotografii realizate de Anna Radchenko, o tânără fotografă din Rusia stabilită în Londra. Ea este creatoarea unei uimitoare ședințe foto care ne ilustrează greșelile tipice făcute de către mame. Fotografia de mai sus, reprezintă dorința femeilor de a arată mai tinere și mai impunătoare în comparație cu fiicele lor. Pentru asta, mamele impun copii să îmbrace haine mai modeste și ieftine.

mother2
© Anna Radchenko

A doua fotografie e despre visele neîndeplinite ale adulților, care încearcă să le vadă împlinite prin copii lor. Din perspectiva lor, așa se realizează ei. De exemplu, o femeie care visa să devină balerină, dar nu a reușit, o impune pe fiica sa să facă dans, chiar dacă aceasta nu are nici o înclinație. După părerea mea, e vorba de egoism. Da, sunt părinți și toate alea, dar asta nu-i scutește de ratările și partea întunecată a personalității lor. Copiii trebuie să-și urmeze visele lor, nu cele ale părinților.

mother3
© Anna Radchenko

Însă, de cele mai multe ori, mamele își leagă copiii de ele, printr-un simț al datoriei. E o psihologie subtilă aici. Toată copilăria toacă copii la cap prin tot felul de discuții în care acestea ilustrează câte au făcut pentru copilul lor, la câte au renunțat, câte sacrificii au făcut, și că…se așteaptă ca ei să facă la fel.

mother4
© Anna Radchenko

De asemenea, mamele iubesc să exagereze în privința rolului lor în familie. Astfel, femeia devine centrul universului, iar toată lumea trebuie să i se supună în cele mai mici moduri.

mother6
© Anna Radchenko

Cele mai inocente, dar în același timp și cele mai periculoase, sunt situațiile în care mamele își tratează fii ca și pe copii până la ditamai bătrânețea. Astfel, îi împiedică să se dezvolte, să ia decizii singuri, să se descopere și să învețe din greșeli.

 

Așa că, dragii mamei, sper că nu vă regăsiți în una din fotografiile de mai sus. Și chiar dacă vă regăsiți, puneți-vă în locul copilului vostru, lăsați-l să greșească și să învețe din greșelile proprii, să descopere lumea și pe el însuși! Fotografiile din aceasta serie pot fi interpretate în mai multe moduri. Mai multe fotografii , le puteți găsi aici

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *